5 min lesetid

Etter en lang testrunde har den innledende skepsisen mot Heimplanets oppblåsbare telt blitt byttet ut med en entusiasme som bikker mot nyfrelsthet. Oppslått telt på 29 sekunder (se video) når du er sulten, sliten og trøtt etter en lang tur er vanvittig rått. Såpass må det være lov å si.

HEIMPLANET I NETTBUTIKKEN

OPPBLÅST SKEPSIS
Noen ganger må man tøyle sin begeistring for å fremstå troverdig. For ikke å fremstå som en sånn overivrig Elixia-selger på Storo-senteret. Eller en nyfrelst gladkristen eksnarkoman (ingen sammenlikning forøvrig, gladkristne eksnarkomane har vi ingenting imot).

Litt sånn har vi det når vi skal prate om Heimplanet-teltene vi er så heldige å få selge i butikken. Særlig med tanke på skepsisen vi selv følte da vi for første gang hørte om disse opplåsbare teltene, og som vi må anta at de fleste som ser dem for første gang i butikken også kjenner på.



SURFETUR I 2003
Men, la oss gå litt tilbake. Heimplanet-spiren ble sådd på en surfetur til Portugal i 2003. Stefan og Stefan, to tyske surfere, var leie av å sette opp og ta ned teltene hver gang de flyttet fra spot til spot langs kysten. Det måtte da vel være mulig å konstruere et telt som er kjapt og enkelt å sette opp. Men, ikke før i 2008 tok de tak i idéen og startet utviklingen av det som tre år senere ble lansert som Heimplanets første telt, The Cave.

BUCKMINSTER FULLER
Under utviklingen av teltet snublet de over arkitekten Richard Buckminster Fuller, en størrelse «vår egen» Revir-arkitekt Andreas Tingulstad stadig trekker frem med entusiasme. Fuller er ikke oppfinneren av den geodetiske domen, det tilskrives Walther Bauersfeld, men Fuller navnga den, og gjorde den allment kjent.



INFLATABLE DIAMOND GRID
Okke som, det var i hvert fall Buckminster som ledet Stefan og Stefan inn på sporet av det som skulle bli strukturen til The Cave. Mest mulig volum, minst mulig overflate og en svært stabil konstruksjon. Inuitenes iglo hadde/har nok noe for seg.

Selv om flere av teltmodellene til Heimplanet ikke er dome-formet, har den bærende strukturen elementer av det geodetiske. IDG (Inflatable Diamond Grid) technology er betegnelsen de bruker på kombinasjonen av de geodetiske prinsipper og Heimplanets oppblåsbare teknologi.



HEIMPLANET – TESTET AV REVIR
Men, funker det i praksis? Og her kommer vi tilbake til den nyfrelste entusiasmen. Revir-crewet har testet Heimplanet i senvinters og vår og vi er, for å si det forsiktig, overbevist. Janne har brukt Nias på skitur med pulk over Hardangervidda og The Cave på vårtur, og tatt tiden på oppsettingen. John Harald har hatt Fistral i (og utav) hundesleden på bikkjetur. 

Ola har vært på fisketur i høljende regnvær med Fistral, uten sovepose, kunne han oppgitt meddele påfølgende mandag. Og han har også hatt Fistral med seg i sekken på ukestur over Hardangervidda. Emilie har Cave med seg i hundespannet på turer i de Akershuske skoger.


TRESESONGERS TELT, FUNKER OGSÅ GREIT PÅ SNØ
Vi har altså testet disse teltene nok til å kunne fastslå at vi med tøylet entusiasme og troverdigheten i behold kan selge dem til hvem det skulle være. Eller i hvert fall de det passer for, for ingen telt passer jo til alt for alle.

Konstruksjonen er solid, med et nøye øye for detaljer. Både vekt, størrelse og prismessig ligger teltene omtrent jevnt med andre telt det er naturlig å sammenlikne med. Øvre sjiktet av gode telt, men ikke små og lette nok for gram-jegeren, det er de ikke. Men, det er ikke til å komme bort i fra at verdien av å ha et oppslått telt på 29 sekunder når man er sliten og trøtt etter en lang tur og skal påan igjen for å komme seg videre neste dag, er helt uvurderlig.



Skulle man være uheldig å punktere en kanal går den greit å lappe. I tillegg er den bærende konstruksjonen delt inn i lukkede kanaler, så teltet står selv om det går hull på en.

Det er kun snøflapser på Ekstremtetltet Mavericks og det romslige Backdoor teltene, noe som gjør at man må bygge ekstra opp om kantene på Cave og Fistral om man skulle frykte rufsete vær og snøfall. Teltene er tresesongs, men vi i Revir har fått testet dem vinterstid, riktignok i ganske overkommelig vintervær, så vi skal være forsiktige med å anbefale dem uforbeholdent til vinterbruk. 



LA OSS TA NOEN STIKKORD OM DE ULIKE MODELLENE

HEIMPLANET I NETTBUTIKKEN

FISTRAL
Oppkalt etter surf-spot´en Fistral Beach i Cornwall, England (et sted undertegnede var innom dan han var på språkskole i Torquay (og smuglet skateboard med seg hjem i en neon-gul Donnay tennisbag) en gang på åttitallet).

Fistral er et lite 1 – 2-mannstelt. Kompakt design, 2,5kg, gramjegere kan nok finne lettere telt, men vekt går utvilsomt på bekostning av soliditet. Teltet er pakket med smarte løsninger og blåses opp på et øyeblikk, selv med den minste pumpa. To innganger med to “vestibyler” til bagasje og stæsj. Plass nok til to personer som kjenner hverandre godt, man kan tross alt ha bagasjen sin i hvert sitt ytterrom. Brillefint om du skal på tur med junior. Suvverent alene.




THE CAVE
Oppkalt etter The Cave i Ericeira, Portugal. Kjent som den mest krevende bølgen i Portugal. Et passende navn for det mest ikoniske Heimplanet-teltet.

Grundig testet under ekstreme vindforhold. Janne, med følge, brukte 29 sekund på å blåse det opp til et koselig 2-3-manns krypinn..




NIAS
Øyen Nias er et legendarisk surf spot utenfor vestkysten av Sumatra, Indonesia. Teltet er en romslig og komfortabel 4 – 6-manns bolig med to rom og kjøkken. Perfekt for familieturer med mor, far og to til tre barn. Eller turer der man har behov for endel plass til bagasje. Et ekstremt fleksibelt telt der man har god plass under tak til de fleste gjøremål, enten det er godvær eller rufsete forhold.



MAVERICKS
Mavericks 3km utenfor Pillar Point Harbour i Nord-California er kjent som en vinterdestinasjon for de drøyeste av verdens beste stor-bølge surfere.

Ekstremteltet Mavericks har vi ikke rukket å teste, men det ble utviklet for Red Bull Storm Chasers og er et base camp-, eller gruppetelt for de aller drøyeste forhold. Teltet er 13 kvadratmeter med en takhøyde på to meter. Det geodetiske designet gjør at teltet tåler en vindstyrke på 180km/t. Skal du arrangere frikjøringskonkurranse på høyfjellet, windsurfing camp på Nordvestlandskysten, bilrace i Sahara eller bare har en sjukt svær familie du skal huse på campingtur så kan dette være teltet for deg. Skal du kjøre ulike events eller demoer i mer urbane strøk vil Mavericks utvilsomt være en iøynefallende base.

Mavericks er bygget på samme lest som de andre Heimplanet-teltene, det er bare “skrudd til” en hel del ekstra hakk. En person setter lett opp Mavericks på et øyeblikk. Er du interessert i å bestille Mavericks må du kontakte oss sporenstreks da disse beista produseres på bestilling.



KOM INNOM REVIR, ELLER BESTILL HER
Er du fortsatt nysgjerrig på Heimplanet så kom innom sjappa for en prat og en demonstrasjon over en kopp kaffe. Vet du at Heimplanet er noe for deg så kan du bestille det teltet som passer for deg her i nettbutikken, så ses vi der ute på stranda, ved elva, i skogen eller i fjellheimen og deler ut high-fives ved et ferdig oppblåst telt, mens de andre fortsatt fomler med stenger og kanaler og jeg vet ikke hva.

HEIMPLANET I NETTBUTIKKEN